Manten Van Gils (1980) begon op achtjarige leeftijd met trombone spelen; een passie die sindsdien is blijven groeien. Kreeg les in openbare muziekscholen van Mechelen, Antwerpen en Leuven, in Jazz-Studio Antwerpen en in verschillende zomerscholen door de jaren heen. Hij kreeg les van Wim Becu, Ben Haemhouts, Phil Abraham (B), Ilya Reyngoud (NL), Marshall Gilkes, Andy Martin (USA), Avishai Cohen (tpt, USA), Ambrose Akinmusire (USA),…

Hij is actief als freelancer in verschillende formaties, voornamelijk jazz & big band. Bekijk de bands en projecten op deze site. Manten houdt van de virtuositeit van jazztrombonisten als Bill Watrous of Frank Rosolino naast het lyrische spel van Bert Joris (tpt) of Phil Abraham.

Manten De Componist is het resultaat van een pure scheppingsdrang. Door de vroege stemvoering te combineren met functionele jazzharmonie en het negeren van allerlei vormen van politieharmonie, creƫert Manten een grote verscheidenheid aan muziek voor de meest uiteenlopende ensembles: van solopiano over strijkkwartet tot symfonisch orkest, van jazzcombo tot bigband (inclusief arrangementen), van schlager tot cross rythm. Stilistisch gezien kan de luisteraar enkel in verwarring komen als hij probeert te classificeren. Manten heeft reviews en masterclasses gehad van ervaren componisten/arrangeurs als Bart Picqeur, Boudewijn Cox, Lode Mertens, Pierre Bertrand en peer reviews van musici. Neem een kijkje in de winkel!

In 2018-2019 schreef hij voor het album ‘dreamin’ van Q-Some Big Band, opgenomen in september 2019.

In 2019 schreef hij voor zijn Jazz Anchor Quartet het album ‘To be’, opgenomen in januari 2020.

Naast het componeren schreef hij ook arrangementen voor Q-Some Big Band met o.a. Paul Michiels (2017), Ibernice Macbean (2018) en Keith Canvas (2020).

Manten Van Gils